icon trainers Activerende werkvormen

De zeven criteria voor een goede activerende werkvorm

Wat is activerende didactiek?

Activerende didactiek is een verzamelbegrip voor alles wat een docent inzet om de (denk)activiteit van zijn studenten te prikkelen zodat de gestelde leerdoelen bereikt worden. Deze vorm van didactiek
is gericht op de ordening van het lesaanbod waarbij de studenten academische vaardigheden ontwikkelen en gebruikmaken van situaties uit de praktijk (Torfs & Wismans, 2015) (Hamaker & Winkels,
2006) (Melisse, 2014).

De werkvormen die worden gebruikt bij activerende didactiek houden rekening met de leerstof verwerken of verwerven, maken gebruik van verschillende media (Hamaker & Winkels, 2006) en sluiten aan op diverse leervoorkeuren van de doelgroep (Melisse, 2014).

Group of a students studying in the university library

De zeven criteria

Nu de definitie duidelijk is, gaan we over naar de praktijk. Waaraan moet een goede activerende werkvorm nu eigenlijk voldoen?

  1. Studenten moeten aan het werk gezet worden. Dat betekent praten, schrijven, tekenen, acteren, nadenken et cetera.
  2. De werkvorm moet duidelijk beschreven of uitgelegd zijn, zodat de studenten er zelfstandig (in de klas of online) aan kunnen werken.
  3. Vooraf is uitgelegd hoe de feedback op de werkvorm eruitziet.
  4. De werkvorm past bij de toets. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld vooral op kennis gaat toetsen, de werkvormen ook gaan over kennis verwerven en verdiepen. Wanneer de toets een opdracht is, gebruik de werkvormen dan om de opdracht stap voor stap op te bouwen.
  5. De werkvorm is urgent en relevant: er is nu een hiaat of probleem dat opgelost moet worden binnen een context die recht doet aan de leerstof en de student (Dochy & Berghmans, 2015).
  6. De werkvorm is uitdagend door net iets verder te gaan dan de competenties van de student (Hattie, 2014).
  7. De werkvorm staat niet op zichzelf, maar past in het geheel van lessen, andere werkvormen en leerstof

Online seminar

Meer weten over dit onderwerp? Meld je aan voor het online seminar over activerende werkvormen!
 

Meer weten over EduKnowledge?

Neem contact op